Börja träna (Go)karting

Gokart har länge varit en av de mest populära aktiviteterna att uppleva tillsammans med kollegorna, vännerna eller familjen. Men visste du att det i tävlingssammanhang egentligen heter endast karting?

Namnet kommer efter själva bilmodellen som används på banan, vilken heter kart. Ordet gokart används mest i uthyressammanhang, vid Sveriges tjugotal olika gokartbanor. I dessa fall används ofta begreppet hyrkart. Hyrkartar har mellan 6-12 hästkrafter och är fyrtaktsdrivna. I inomhushallar används även eldrivna kartar som kan anpassas efter föraren. Tänk dig ungefär som Radiobilarna på Gröna Lund, fast med mycket mer känsla och precision.

Vad krävs för att jag ska få träna karting?

Vill du börja träna karting måste du gå en utbildning för att få förarlicens. Det är kartingklubbarna som håller i dessa utbildningar. Efter utbildningen får du en debutantlicens och det är då får du börja träna och tävla inom karting. Precis som med övningskörningsskyltar som används i den verkliga trafiken för att varna medtrafikanter, används i karting ett liknande system för att göra de andra förarna uppmärksamma på att du är en debutant. Du får en ram runt nummerskylten som ofta brukar bestå av vit eltejp. Först efter att du har klarat de tre första tävlingsmomenten får du en tävlingslicens. Debutanter får starta sist i alla heat i början, fram till finalen. Tanken med detta är att du ska få en ärlig chans att lära dig alla tävlingsmoment på ett säkert sätt.

Hur gör jag för att få tävla?

Du behöver tillgång till en kart innan du börjar träna och tävla. Sedan styr åldern vilken klass du börjar i. Redan som sex år gammal får du börja köra kart i Sverige. Med andra ord kan träningen alltså börja tidigt. Det anordnas tävlingar överallt i världen och de yngsta tävlingsförarna är 7 år gamla. Dock är det inte så hårda regler som gäller i de fallen utan det handlar snarare om uppvisningskörning. I Sverige är utbudet av kartingklasser större i söder än vad det är i norr, vilket också kan vara något att ha i åtanke. Du ser även vilka klasser som är mest populära på det gångna årets resultat. Vissa banor är specialanpassade för enbart karting, men de största tävlingsklasserna sker på vanliga tävlingsbanor. I Sverige finns det tre stora tävlingsserier; MKR (Mellansvenska Kartracingserien), SKCC (Sydsvenska Karting Champion Cup) samt NC (Norrlandscupen).

Hur vet jag när jag är redo att börja?

Tips är att köpa en begagnad kart från säsongen innan, då den med största sannolikhet kommer bli godkänd för bankörning. På Gokartmarknaden hittar du massor av tillbehör till bra priser. Försök att se efter så att din kart inte har varit med om svåra krascher. Det är även rekommenderat att du börjar med en oväxlad klass, då det är bra att lära sig hur man gör med broms, koppling och styrning innan du går över till mer avancerade klasser med växling. Sist men inte minst, var inte rädd för att fråga din klubb om hjälp innan du börjar träna. De bästa tipsen kommer från de vana förarna!

Hur vet jag när jag är redo att börja?

© 2021 Speed GO Kart