Crosskart och Off road karting

Crosskart och Off road karting är sporter som är starkt besläktade med vanlig karting. En crosskart bjuder på en snabb körupplevelse. En sådan har en stötsäker rörramskonstruktion och ovanpå den finns en kaross av plast. Detta medför att föraren är väl skyddad. Off road karting kommer direkt från en go-kart som man ändrat så den går att köra off road med. Man satte dit en störtbåge, större hjul och gjorde den säkrare och så var det färdigt. Både crosskart och Off road karting är populära sporter idag.

Crosskart

Det mest intressanta med crosskart är att det uppfanns av en svensk. I början av 1980-talet ville Erland Andersson skapa något säkert och billigt som var lätt att underhålla men fortfarande roligt att köra. Resultatet blev en crosskart. Crosskart körs inte på asfalterade banor så som man gör med en vanlig kart. Crosskart körs istället på jord, grus, lera, snö eller is. Tävlingarna inom crosskart består av korta täta heat på 3–4 varv, beroende på hur långt ett varv är. Motorerna i en crosskart är tvåtakts motorcykelmotorer på 85cc, 125cc eller på 250cc. Det finns även crosskarts med en motor på 650cc men dessa motorer är då en fyrtaktare. I kurvorna måste man sladda sig fram då alla crosskarts är bakhjulsdrivna med stel axel. Crosskart är väldigt likt rallycross och många av tävlingarna inom crosskart körs på just rallycrossbanor. Dock förekommer även backar och tävlingar inom sprint i crosskart. För att få köra crosskart räcker det med att man är 9 år gammal. För att köra de crosskarts med motorer på 250cc eller 650cc är dock åldersgränsen högre, vanligtvis 16 år. Många av de som börjar köra crosskart går senare vidare till bilsporter som rally eller rallycross. Att köra crosskart är som mest populärt i de nordiska länderna men i södra Europa finns en liknande sport som heter Kartcross.

Crosskart

Off road karting

Off road karting är likt crosskart en variant av karting som växt fram. Som det hörs i namnet så är det off road man kör. De kartar som används inom denna sport kommer i ett stort antal variationer och utrustning. De första kartarna som användes för att köra off road var hemmabyggen tills den första modellen av ett företag kom. Den första fabrikstillverkade karten för off road var Honda Odyssey som släpptes år 1977. Det var en off road go-kart med en 250cc motor och automatisk växellåda. Den största skillnaden mot en normal go-kart var de större hjulen och störtbågen som används. Fordonet blev populärt och Honda gjorde därför uppgraderingar och släppte FL350 år 1985. Off road karting är inte någon stor sport idag på det sätt som crosskart har blivit. Men att det tävlas inom off road karting är det ingen tvekan om. Att åka en kart off road är en mycket härlig upplevelse och det viktigaste är att det är riktigt kul. Har du åkt vanlig go-kart och känner att du är redo för nästa steg kanske en crosskart eller en off road kart är något för dig.

© 2021 Speed GO Kart