De största internationella tävlingarna

Inom kartingvärlden har det alltid funnits en mängd tävlingar på alla nivåer och plan. I nuläget så finns det några stycken stora internationella tävlingar som anses som de allra största inom sitt område. Det handlar om Kart World Championship, Karting World Championship, SODI World Finals och Dubai Kartdrome Endurance Championship.

Kart World Championship

Detta mästerskap förkortas KWC och startade år 2005 i USA. Det dröjde tre år innan man lämnade USA och bestämde sig att varje mästerskap skulle hållas i olika länder. Man har bland annat arrangerat mästerskapet i Belgien, Tyskland, Italien och Danmark. 2018 års KWC kommer att hållas i Polen. Från början hette mästerskapet Indoor Kart World Championship. KWC lanserades nämligen som ett mästerskap för inomhuskarting, men sedan 2005 har man använt utomhusbanor vid ett par av tillfällen och tog bort Indoor ur namnet. Ett av dessa tillfällen då man använde en utomhusbana var 2017 då man befann sig i Madrid och deltog gjorde 180 förare från 23 olika länder. År 2018 års KWC kommer dock att hållas på en inomhusbana. KWC är idag det största mästerskapet för kartracing inomhus..

Karting World Championship

Commission Internationale de Karting (CIK eller CIK-FIA) är den främsta internationella sanktionsorganisationen för kartracing och är de som anordnar Karting World Championship. Lätt förväxlat med Kart World Championship, men de är alltså två skilda event. Ibland kallas Karting World Championship istället för CIK-FIA World Championship för att undvika missförstånd. Det äger rum en gång om året, varje gång i ett annat land, och är kartracingens allra största årliga händelse. Från 2011 är mästerskapet utspritt över fem omgångar, var och en av dem i ett annat land. I samband med detta mästerskap hålls även CIK-FIA World Junior Championship. 2017 års Karting World Championship ägde rum i England och deltog gjorde 181 förare från över 30 länder.  SODI World Series SODI består av en serie och en final och är det största internationella mästerskapet för uthyrningskarts. Finalen hålls årligen i Frankrike. SODI World Series är öppet för alla och man kan kontrollera sina prestationer på SODI World Series webbplats där man kan se personlig statistik och jämföra sig med kartförare världen över. Idén med serien och finalen är enkel, man registrerar sig på deras webbplats och sedan kör man go-kart på ett go-kartcenter som är anslutet till SODI. I Sverige finns det tre sådana och internationellt finns det totalt 333 anslutna go-kartcenter utspridda över hela världen. På deras hemsida finns en karta som listar alla anslutna center. De bästa 250 förare blir antagna till det årliga SODI World Finals. Dubai Kartdrome Endurance Championship. Detta är en uthållighetstävling och lag från hela världen kommer till Dubai för att utmana denna extrema uthållighetstävlingsserie. Tävlingen består av fyra rundor. Första rundan är 12 timmars uthållighet, andra rundan består av 600 varv och i tredje rundan ska 700 kilometer köras. I fjärde och sista rundan, som är den stora finalen, ska lagen klara av 24 timmar på banan. Dubai Kartdrome Endurance Championship betraktas som en av de mest ikoniska uthållighetstävlingarna i världen när det kommer till karting.

© 2021 Speed GO Kart