Företagen bakom kartarna

Som vi alla förstår så måste någon eller några ligga bakom själva designen och byggandet av alla dessa kartar som finns idag. Det är dock väldigt sällan man hör om dessa, om man inte är väldigt insatt såklart. Inom karting så finns det vissa företag som har blivit väldigt framgångsrika och vunnit flera titlar. Då karting har blivit en väldigt stor sport med mycket konkurrens på sina platser så har även design och utformning av kartarna utvecklats vilket gjort att det tillkommit nya företag inom den marknaden och andra som inte hängt med har tyvärr fått lägga ner. Detta märktes tydligt i början av 1990-talet när karting blev större och större och företagen inte hängde med i utvecklingen. Därför kan man se att det fanns många företag som byggde karts som lade ner på 1990-talet.

Anderson Racing Karts

Detta företag ligger i England och är specialister på Superkarts. Anderson Racing Kart (ARK) har vunnit flera mästerskap runt om i hela världen och är de nuvarande mästarna av European Superkart Championship. De har även vunnit flera titlar i Storbritannien, Tyskland, Sverige, Australien och Nya Zeeland. Företaget är framgångsrikt och därför får de skryta lite som de gör på sin hemsida. Där skriver de nämligen såhär;” we at Anderson–CSK have been proudly setting the standards in Superkart engineering for many years. With the wealth and competion experience, the latest development tooling and our ongoing dedication to development we ensure every Superkart we design is of a race winning pedigree”. En av de kartarna som företaget gör är Maverick 250 Div 1 Superkart. Chassit till den gör så att man får ett mycket bra grepp i kurvor samtidigt som det bidrar till en bra stabilitet vid höga hastigheter. Just den kombinationen är något som Anderson är kända för inom karting.

PVP Karting

PVP Karting är ett framgångsrikt företag inom karting som ligger i Danmark. Jag var själv inne på deras hemsida för ett tag sedan och när man ser den så kan man inte tro att företaget är framgångsrikt, hemsidan är nämligen väldigt amatörmässigt uppbyggd. Men det är inte hemsidor företaget gör, det är Superkarts och motorer. Namnet PVP kommer ifrån grundaren Poul Vilhelm Petersen. PVP Karting har byggt många chassin genom åren och kartar från PVP har vunnit nationella titlar över hela Europa, Nordamerika, Australien och Asien. Deras största bedrift hittills var när Damian Payart vann European Championship i en kart från PVP. Detta skedde två gånger, två år i rad men det var dock länge sedan, nämligen år 2003 och 2004. PVP Karting bygger som sagt motorer också till kartar och för närvarande har de två sorts motorer de bygger. Den ena är en 250cc tvåcylindrig motor med en tandemcylinderdesign. De gör också en 125cc motor som är skapad för långa lopp. Motorn är skapad för att reducera de oftast dyra kostnaderna för en kartförare. Med denna motor minskar underhållskostnaderna avsevärt. PVP Karting är, trots att det är ett litet företag, med i konkurrensen om de bästa motorerna på marknaden.


PVP Karting

© 2021 Speed GO Kart