Girls On Track

Girls On Track är ett projekt som lanserades av det internationella bilsportförbundet FIA i mars 2018. Syftet med projektet är att försöka få fler tjejer att ställa upp inom bilsporttävlingar, att få de intresserade av bilsport och att stötta dem att komma in i den annars så mansdominerade sporten. Projektet vänder sig till de som är mellan 13 och 18 år och för att locka de unga tjejerna in i bilsportens värld så har man bestämt att göra det genom ett så kallat kartingslalom. Man sätter alltså upp tillfälliga kartingbanor på platser där många unga rör sig och det har hittills visat sig vara både kostnadseffektivt och framgångsrikt. Projektet är tänkt att vara i två år.

Projektets gång

Girls On Track drog som sagt igång år 2018 och under det året så deltog cirka 3 000 tjejer i åtta olika europeiska länder. Projektet är mer än bara ett projekt, det är en tävling också för att sporra tjejernas lust att delta. Tre tjejer från varje land kommer att gå vidare till en final i mars 2019 som går av stapeln på Le Mans. Från denna finalen ska sedan sex tjejer gå vidare till ett utbildningsprogram som FIA håller i som heter FIA Driver Training Camps. Ett slutevent kommer sedan anordnas i november 2019 där beslutsfattare inom EU och andra deltagande myndigheter och organisationer kommer närvara. Det europeiska lag som man tagit fram genom projektet kommer även visa upp sina nya förmågor inom bilsport. Ett av de länder som deltog i att genomföra projektet var Sverige och från det svenska Bilsportförbundets sida så ser man det som ett ypperligt tillfälle att visa upp tjusningen med bilsport och att få unga tjejer intresserade. Förhoppningen är såklart att de även vill börja köra, det är det som är själva målet.

Girls On Track i Sverige

Girls On Track i Sverige

Sommaren 2018 hölls ett event inom projektet på Test Track i närheten av Arlanda. Detta event fick ett positivt gensvar från FIA och det genomfördes i samband med Tjejlägret. Deltagarna fick vara med på föreläsning, fys-pass och övningar inom själva körningen av en kart. Eftersom eventet blev lyckat önskade även FIA att man skulle anordna ytterligare ett event i Sverige innan 2018 var slut. Detta gjordes och gick av stapeln den 14 oktober i Göteborgs gokartcenter. Förra gången så var det ett samarbete med Tjejlägret, denna gång blev det ett rent Girls On Track-event. Under dagen fick även tjejer mellan 10–12 år chansen att prova på gokart utan att ha möjlighet till att gå vidare till nästa steg. Eventet blev uppmärksammat och för deltagarna så var det uppskattat. Projektet är som sagt sponsrat av EU och följs därför noga. I de deltagande länderna har projektet varit lyckat och det har inte alls varit svårt att hitta unga lovande talanger. Hur allt kommer utveckla sig vet ingen men det är säkerligen flera tjejer som nu har hittat vägen in i bilsporten. Projektet ska efter det avslutats utvärderas och förhoppningen är att det ska anordnas igen.

 

© 2021 Speed GO Kart