Gokarting för barn

Är ditt barn intresserat av att börja köra gocart eller karting som det också kallas? Karting är en egen bilsportgren hos Svenska Bilsportförbundet och biltypen som man kör kallas för kart, med gokart avses främst de bilar man kan hyra per tillfälle för att nöjesköra. I sportens begynnelse körde man med hemmabyggen, karten drevs då med gräsklipparmotor, men idag serieproduceras de.

Karting är en fartfylld sport som passar för alla åldrar, det finns många olika tävlingsklasser för förare från åtta år och uppåt och man tävlar ända upp på VM-nivå. Tävlingsklasserna är indelade efter ålder och motoreffekt. Inte bara en motorsportstjärna har börjat sin karriär i en kart.  Michael Schumacher, Ronnie Peterson och Richard Göransson är några av dem. Man måste självfallet inte ha de ambitionerna, det viktigaste är att man har roligt, men det är onekligen en bra inkörsport till motorsporten.

Vad behöver man?

Oavsett om man är nybörjare eller proffs brukar man rekommendera att man skaffar en ny eller lätt begagnad kart då det är stora påfrestningar och mycket slitage på både ramrör och rörliga delar. Risken är att man annars lägga orimligt mycket tid på servande och felsökning och man har ju sällan hur mycket tid som helst att lägga på sitt körande så det är nog tid man hellre spenderat på banan. Vill man inte köpa kart så går det även att hyra. Utöver själva karten behöver man även utrustning till föraren, medlemskap i en klubb samt en licens.

Vad behöver man?
Vad behöver man?

Vilken kart man ska köpa och vilken klass man ska välja att tävla i kan vara svårt att avgöra. Man får rådfråga andra i klubben och gå lite på magkänsla. Vilka kartmärken och klasser som är vanligast varierar mellan klubbarna, att välja de som många andra kör kan vara en fördel vad gäller hjälp på träning eller om något krånglar men det är i slutändan alltid upp till dig. Tyckare och experter kommer det alltid finnas gott om men det viktigaste är att det känns rätt för den som ska köra.

Vad krävs för att få tävla?

Många kartingklubbar arrangerar förarutbildningar, det är det första steget. Klubbar hittar du över hela landet, från Haparanda till Malmö. Där får man lära sig allt från att manövrera bilen, flaggsignaler, öva på tävlingsstarter etc. Genom att gå en förarutbildning får man även en så kallad debutantlicens vilket innebär att man får börja träna på bana samt köra tävlingar. Sina första tre tävlingar som debutant har man en vit ram runt sin nummerskylt. På detta vis ser övriga förare att man är ny på banan och kan visa lite extra hänsyn.

Vad krävs för att få tävla?
Vad krävs för att få tävla?

Tävlingsklasser finns från det år föraren fyller åtta men redan som sjuåring kan man köra i en utbildningsklass som kallas ”cadetti”. Detta förutsätter dock att man har licens. Tidigare har dispenser gällande ålder förekommit men det har man inte utfärdat alls de senaste åren och det finns inga planer på att börja med det igen. Du kan börja köra redan som sexåring men tävla får du alltså vänta med i ytterligare två år, dessförinnan handlar det om lek och uppvisningar.

© 2021 Speed GO Kart