Karting i Asien och Oceanien

Den enda kontinenten som karting inte finns på är Antarktis, och det är väl inte så konstigt. Förutom Antarktis så finns karting utspritt över alla kontinenter. I både Asien och Oceanien, och då främst Australien, är karting väldigt populärt.

Karting i Asien

Många av länderna i Asien har inhemska serier eller tävlingar. Bland annat Thailand, Malaysia, Singapore, Iran, Indien och Kina har alla serier och tävlingar. Dubai är ett land i Asien som stått värd för ett flertal tävlingar och mästerskap och har idag inhemska serier och många olika sorters mästerskap såsom för unga talanger, professionella förare och uthållighetstävlingar. Idag finns det asiatiska landsöverskridande tävlingar där de bästa från de olika länderna möts för att göra upp. Asia Karting Open Championship (AKOC) är ett utmärkt exempel på ett sådant mästerskap. AKOC bildades år 2002 och har sedan växt och hjälpt till att skapa ett intresse för karting i andra asiatiska länder som aldrig förut tävlat i karting. Första året deltog förare från Singapore, Indonesien, Brunei, Malaysia, Thailand och Filipinerna. Idag är det förare från många fler asiatiska länder som deltar. Man har hämtat mycket av sin inspiration från det europeiska mästerskapet och 2017 års AKOC bestod av fyra olika rundor som hölls i olika länder. De länder som mästerskapet hölls i 2017 var Thailand, Filipinerna och Macao i Kina där även finalrundan hölls. Detta mästerskap är det största i Asien inom karting, men förutom sina serier och tävlingar i Asien har de även några banor som är mycket uppskattade internationellt. En sådan bana är KF1 Karting Circuit i Singapore. Banan är den enda CIK-FIA godkända banan som kan köras i båda riktningarna och tillsammans med sin Formel-1 inspirerade nattbelysning är den ett populärt resmål för nyfikna kartförare.

Karting i Oceanien

I Australien är det Karting Australia som är den organisation som har hand om regler, tävlingar och serier. Under Karting Australia finns organisationer för delstaterna och territorierna, Karting New South Wales, Karting North Territory, Karting Queensland. Karting South Australia, Karting Tasmania, Karting Victoria och Karting Western Australia. Dessa håller i mästerskap och serier för sitt område.   Karting Australia håller sedan i Australian Kart Championship (AKC) som går årligen. Sedan Rotax-klasserna inte längre ingår i detta mästerskap anordnas även nationella event för tre Rotax-klasser. Det är dock Australian Kart Championship som är det största eventet. AKC består av fem rundor där varje runda hålls i varsin delstat och tävlar gör förare i tre olika Superkart-klasser. På Nya Zeeland är KartSport New Zeeland den organisation som anordnar den nationella serien och mästerskapet. ProKart Series är den nationella serien som består av fem rundor och klassen som gäller är KZ2.

KartSport New Zealand Champions anordnas årligen och förutom detta mästerskap och deras serie hålls serier och tävlingar i norra och södra Nya Zeeland. Nya Guinea och andra önationer i Oceanien har inte direkt några serier och mästerskap. Dock finns det go-kartbanor på flertalet av dem men rena tävlingar och mästerskap är det ont om, något som organisationen Karting Australia gärna vill ändra på.

© 2021 Speed GO Kart