Karting och de olika tävlingsformerna

Inom karting så har det naturligt utvecklats olika former som man idag tävlar inom. Att det blivit så är en naturlig utveckling vilket sker inom nästan alla sporter som blir långlivade. Om man blickar bakåt till den första karten, som finns beskriven här på hemsidan, så ser man verkligen hur mycket som hänt inom sporten. Idag är det främst tre olika former som man tävlar inom. Dessa är sprint, endurance och speedway. Liksom i andra sporter så finns det förare som specialiserar sig på just en av tävlingsformerna. Genom åren har formen endurance visat sig vara viktigare för sporten än man kan tro. Anledningen är att många nya talanger har kommit in den vägen och anledningen till det är att det är billigare att deltaga i ett sådant lopp.

Sprint

Sprint äger vanligtvis rum på dedikerade kartingbanor och har flera svängar. De banor som sprint äger rum på är vanligtvis mellan 400 meter till 1 600 meter långa. Detta kan dock såklart variera lite beroende på vart i världen man tävlar. Inom sprint så går en tävling till som så att det sker i form av korta race. Man kanske bestämmer att ett lopp ska bestå av 8 varv till exempel. De snabbaste kvalificerar sig till final och där har man olika poängskalor man blir bedömd efter och på så sätt utses en vinnare. Har du någonsin kört go-kart med vänner eller kollegor så vet du hur det går till. Karting World Championship äger rum i denna tävlingsform.

Sprint

Endurance

Endurance är precis vad du tror, uthållighetslopp som pågår i allt från 30 minuter till 24 timmar eller ännu mer. Till skillnad från sprint, där fart är viktigast, så är det allt viktigare inom endurance med jämn fart och strategi, speciellt när det kommer till depåstoppen. De banor som endurance körs på är oftast mellan 2 och 6 kilometer långa. På kartingbanan Alain Prost i Le Mans i Frankrike finns det ett 24-timmars lopp för karting, precis som det finns för bilar. I Sydafrika hålls också ett årligt endurancelopp på 24 timmar och de kartar som man använder här är billigare och därför är loppet ett populärt sätt för nya unga talanger att ta sig in i sporten. Många har kopierat formatet och använder just de billigare kartarna av just den anledningen, att få in nya talanger till sporten.

Speedway

Speedway äger rum på banor som är mellan 160 och 400 meter långa. Banorna består av två långa raksträckor och fyra vänstersvängar. Banorna är alltså oftast ovalformade. För speedway har speciella chassin till kartarna tagits fram och det är vanligt att man använder speciella former av däck. Loppen är allt mellan 4 till 20 varv. De långa loppen är dock vanligtvis en final. Inom speedway så finns det två olika sätt som det går till på. Antingen så kör man så kallade heat för att räkna ut på vilken plats man ska starta på i finalen eller så använder man sig av tidskvalificering. Olika organisationer gör på olika sätt. Karting är dock lika roligt på alla sätt!

© 2021 Speed GO Kart