Kartingbanor i Sverige

I Sverige finns idag ungefär femtio godkända utomhusbanor för karting. Nedan berörs några av dessa för att få en bättre blick över vart tävlingarna äger rum och banornas längd.

Banorna som finns i Sverige varierar kraftigt i längd och byggnadsår, från korta banor på drygt 600 meter till de längsta på drygt 1 200 meter. Några av banorna började byggas på 1970-talet, medans de nyaste banorna inte är mer än några år gamla.

Banor nyttjade i Norrlandscupen

Alvik Ring byggdes 2010 och håller internationellt högsta klass. Banan ligger i östra änden av Umeå flygplats.

Den är 1 205 meter lång och har som minst åtta meter i bredd. Under sommarhalvåret körs det tävlingar, bland annat deltävlingar i DM samt Norrlandscupen där runt hundra startande brukar tävla. År 2014 gick SM i karting av stapeln här.

Jämtlands Län Motorklubb (JMK) är ett känt namn bland de tävlande i Norrlandscupen. De arrangerar några av deltävlingarna i cupen och så även i år där man på Östersunds Motorstadion hade deltävling under sommaren.

Även denna bana, såsom Alvik Ring, är relativt nybyggd. Byggnationen startade år 2001 och sommaren 2003 stod den klar och de första tävlingsvarven kördes. Banan är drygt 1 020 meter lång.

Banor nyttjade i SKCC

Axamo Ring ligger strax utanför Jönköping, och banan byggdes redan 1970 men sedan dess har ny asfaltsbeläggning lagts och säkerheten uppgraderats varefter nya regler kommit.

Banan är 1 040 meter lång och godkänd som tävlingsbana för 36 förare.

SKCC använde banan två gånger under 2017, för deltävling nummer två och för själva finalen. Axamo Ring står även värd för Swedish Kart Festival och Junior Festival som är en av Sveriges tävling för juniorer.

Åsum Ring i Kristianstad är 1 234 meter, med en raksträcka på 170 meter och sexton stycken varierande kurvor.

Åsum Ring är en tekniskt svår bana med flera möjligheter till omkörningar. Banan är byggd och godkänd enligt internationella regler vilket betyder att internationella tävlingar kan hållas här. SKCC brukar använda banan för deltävlingar.

Banor nyttjade i MKR

Skövde MKs kartbana är 800 meter lång med höjdskillnader, velodromkurva och en chikan som kan liknas vid en korkskruv. Det finns två speciella saker med denna bana, den ena är att banan körs i vänstervarv vilket är ovanligt. Det andra är att banan är en av få banor i Europa som är godkänd för ovala tävlingar. Banan kan nämligen byggas om och forma en 375 meter lång oval.

MKR brukar använda banan till deltävlingar.

Valla Raceway tillhör Katrineholms Motorklubb. Banan här är inte så lång med sina 637 meter men mycket har gjorts sedan byggnationen 1972 för att öka standarden och göra banan attraktiv. Bland annat har man asfalterat om hela banan och breddat banan på vissa partier och gått igenom kurvorna och modifierat några av dessa.

Garaget som tillhör banan har byggts ut för att kunna erbjuda tävlande besiktning och vägning under tak. Man har även utökat depån för att locka till sig större tävlingar. Banans terräng är omväxlande och med sina stora höjdskillnader har man lyckats locka till sig tävlingar. MKR brukar använda banan till sina deltävlingar.

© 2021 Speed GO Kart