Kartingrelaterade rekord

Det finns en hel del rekord som slagits inom kartingens värld. Ett rekord som det slagits om är den längsta sträckan på en kart under 24 timmar. Andra rekord som världens längsta banor har dock stått sig mycket längre utan något större hot om att bli av med sitt rekord.

Längsta avstånd med en kart

Trey Shannon är en man med Tourettes syndrom som alltid varit intresserad av racing. Som 15-åring började han köra karts och fick mersmak för det och började tävla. Idag är han maskiningenjör och har startat en kampanj han valt att kalla Racing for Tourettes. Genom att försöka sig på världsrekord så har han samlat in pengar till forsningen om Tourettes. År 2011 slog han världsrekordet för längsta individuella avståndet utomhus med en kart under 24 timmar. Efter 920 varv och 24 timmar så var rekordet hans. Han hade då färdats totalt 1 361 kilometer. Året efter slog han världsrekordet för nästan samma sak, det längsta individuella avståndet med en kart under 24 timar, fast denna gång inomhus. Han körde då 938 varv på en inomhusbana och det totala avståndet blev 502 kilometer. År 2012 blev han av med det rekordet, men tog tillbaka det år 2014 när han körde 733 kilometer på en inomhusbana under 24 timmar. Det rekordet står sig än idag. Trey har siktet på ännu ett världsrekord, nämligen det längsta individuella avståndet utomhus med en kart under 48 timmar. Världsrekordet hålls idag av Myk Prescott som år 2010 körde 2 009 varv på en utomhusbana som var 1 kilometer lång. Totalt blev det alltså 2 009 kilometer på 48 timmar. Ett världsrekord Trey hoppas kunna slå. Det finns även ett längsta avstånd utomhus med en kart där man har varit ett lag som turas om att köra. Det världsrekordet sattes år 2007 av laget Equip Vitesse då de på 24 timmar tillsammans körde 2 056 kilometer på en utomhusbana i Middlesbrough, England. Ett annat avståndsrekord är då stafettlaget Keep on Running turades om att köra så långt de kunde. Avståndet blev 5 639 kilometer. Detta gjorde man på St Colmans Sports Complex i England, på en bana som endast är 400 meter lång, vilket innebär att totalt körde man nästan 14 100 varv. Stafettlaget bestod av förare i mycket varierad ålder, den yngsta var 18 år och den äldsta var 80 år.

Världens längsta banor för karts

Den längsta inomhusbanan för karts finns i Dortmund, Tyskland. Där ligger Highway Kart Racing och banan som finns där är 1 600 meter lång med 20 kurvor och längsta raksträckan är över 70 meter. Highway Kart Racing är inte för proffstävlingar utan det är ett go-kartcenter där man får hyra och köra karts. Detsamma gäller för världens längsta utomhusbana för karts. Den ligger på Kart Kountry i Shepherdsville, Kentucky i USA. Kart Kountry är ett familjenöjescenter med olika attraktioner, men känt för att inneha just den längsta kartingbanan i världen. De karts man kan hyra här kommer dock inte upp i de hastigheter vi är vana vid när det kommer till tävlingar. Den snabbaste karten de har kallas för Thunderbolts och har en maxhastighet på strax under 50 km/h.

© 2021 Speed GO Kart