Kartings historia

Karting är en slags bilsport. Detta körs på asfalt. Denna ”bil” är en specialbyggd liten bil som går väldigt snabbt. Denna biltyp som används kallas för Kart. Denna bilsport har även ett väldigt känt namn, gokart, det är det dem flesta kallar denna bilsport.

Den första byggda banan

 

Vart den allra första banan byggdes var i Laxå. Den personen som var med och byggde denna bana var Bertil Lundberg. Denna man är en man som har varit en del utav detta redan från allra första start när det kommer till all gokart sport som finns i Sverige. Han är även en som har bidragit till denna bilsports internationella framgångar.

Denna sport utvecklade sina möjligheter att utvecklas i Sverige. Detta var en utveckling som gjorde även att många andra länder runt om i världen tog efter.

Börja med Karting

 

Det finns olika klasser i Karting. Som exempelvis, är man över 20 men under 32 så kallad denna klass för KZ2 och senior 125. Men vill man börja på denna bilsport men man är över 32 så finns klassen Rotax Max DD2 Master. Det finns en massa andra klasser som är i många olika åldrar. Detta var bara några exemplar. I senior 125 klassen är det en så kallad oväxlad klass. Där kör man med 125c motorer med elstart och slirkoppling. Motorerna måste vara homologerade men fria chassin. För bil och föraren så är minimum vikten 167kg. Något som är populärt i denna klass är motorn Rotax Max Evo på cirka 31 Hk.

Börja med Karting

KZ2 klassen är oftast klassad för värsting klassen för gokart. 6 växlad 125cc motor på ca 45 Hk. Denna racing upplevelsen är otroligt grym när det kommer till resurserna för farten. Toppfarten är ända upp till 140 km/h sedan är det 0 till 100 km/h på endast ca 3 sekunder. Rotax Max DD2 Master är den allra nyaste klassen när det kommer till att åldersgränsen har höjts till 32 år. Det är en plomberad motor 125cc motor på 33 Hk, den är även tvåväxlad, denna växling görs på ratten via paddlar. Det som är mest unikt med denna motor är att rakt igenom motorn går bakaxeln igenom, och har däremot heller ingen kedja. Kan det bli enklare? Den personen som ska börja på Karting måste genomgå en förarutbildning för att sedan kunna få sin egna förarlicens. Dem som håller i denna utbildning är Karting klubbar som finns runt om i Sverige. Det är på denna kurs som man lär sig reglerna som är på tävlingar och träningar.

Tävla med familjen

 

Varför inte tävla mot hela familjen i Karting? Har man en vinnarskalle och vill visa vad man går för, köra på och gasen i botten. Varför inte tävla mot ens vänner? Detta är en bilsport som väldigt många tycker är riktigt roligt. Dem som har gjort detta för första gången kommer nästan alltid tillbaka och vill ha en revansch. På vissa av dessa fritidsaktiviteter inom denna bilsport kan man vinna en pokal, medalj eller diplom som man sedan kan skryta om i framtiden.

 

© 2021 Speed GO Kart