Mer om Gokart

Gokart är en aktivitet där deltagarna kör ett fordon som liknar en racerbil runt i banan. Man behöver ingen tidigare erfarenhet. Det blev populärt i USA när första arenan öppnades i under 1960-talet men entusiasmen dog snart ut. Samtidigt som det blev mindre populärt i hemorten växte attraktionen i Europa.

Capital Karts menar att det berodde på att de europeiska tillverkarna satsade på motorerna mer än vad de amerikanska tillverkarna gjorde. I sverige var det just en man som förändrade marknaden, Leif Radne.

Historia

1956 byggde grannarna Art Ingels och Lou Borelli den första gokarten genom att kombinera en gräsklipparmotor med en stomme från ett fordon som var väldigt lågt. Det började som en hobby och blev omtyckt i området. Ingels gick med i en lokal tävling där en av åskådarna, Duffy Livingstone, blev inspirerad att bygga två för sig själv och sedan starta ett företag där man sålde gokartuppsättningar. Idag räknas gokarting som en sport som man kan tävla i. Det finns både elektriska och fossildrivna gokarts. Dessa tävlar i separata ligor. 2018 var elektrisk karting en del av ungdoms olympiska spelen. Karting kommer även vara en del av det officiella olympiska spelen år 2024 i Paris. Enligt Leif Radnes hemsida förändrades industrin när han uppfann en motor på 100 kubikcentimeter. Av dessa såldes 40 000 och användes i fordonen när man först öppnade klasser för barn och ungdomar inom sporten. Radnes företag tillverkar fortfarande delar och utrustning, både för karting och andra sporter.

Sveriges största inomhusarena

Sveriges största inomhusarena för gokarting är GoKartcentralen som ligger i Göteborg. Förutom Gokarts så har dem ett antal aktiviteter, bland annat en race-room där man kan få upplevelsen av racing utan att själv vara på plats. Det finns shuffleboard, biljardbord och en restaurang. Dem erbjuder ett antal pass och ett antal paket om man bokar i förväg. Alla deras go-karts är elektriska.

Världens största inomhusarena

Världens största inomhusarena ligger i Montville i delstaten Connecticut i USA. Banan har flera våningar och är över 10 000 kvadratmeter (110 000 square feet). Arenan heter SuperCharged även känd som Naskart. Alla deras gokarts är elektriska vilket är bra för miljön i arenan och naturen. För att få åka på vuxen banan måste man fyllt 12 och vara ca 150 cm lång. . Arenan har två banor, en med längder så att man kan komma upp i hastighet och en med många svängar. Dessa banor slås ihop en gång i veckan och utgör tillsammans världens största bana. Banan med raka sträckor kallas Coca-Cola och den med svängningar kallas Antonio. Förutom Gokarts så har SuperCharged en trampolinpark.

Världens största inomhusarena

En sport som började med att en man och sin granne slog ihop en del av en bil med motorn från en gräsklippare gick från att vara en omtyckt tids drift i deras grannskap till att vara efterfrågad globalt och har nu accepterats i olympiska spelen. Barn och vuxna kan gå med i kurser, träningar och tävlingar. Tekniken inom sporten utvecklas i samma takt som vårt samhälle. Sporten hyllas internationellt och av alla

© 2021 Speed GO Kart