Säkerhet för bilister

Säkerhet för bilister

Säkerheten för bilister har ju ökat med åren som gått, förr i tiden så fanns det ju inte alls lika mycket säkerhet som det gör idag så precis som med allting annat så utvecklas bilindustrin och sättet man bygger vägar på. Förut fanns det ju t.ex bara bälte i bilen så att det var bara det som skyddade personerna som satt i bilen, dessutom så hjälpte den bara rakt fram ifrån. Idag så har du airbags rakt framifrån, du har sidokrockskydd, man har bilbälte och huvudstöd och bältessträckare och med dessa saker så ska man vara 60 – 70% skyddad om man krockar, vilket är superbra om man jämför med förr när man bara hade bältet som skydd när man var med om en olycka.

Vad kan jag göra?

Ja vad kan jag som bilförare göra för att öka säkerheten då, jo jag kan se till att alla i bilen har bälte på sig för fram tills att dina passagerare är 15 år så är det ditt ansvar att göra allt du kan för att dom ska ha bilbälte på sig, se även till att du är nykter har du alkohol eller droger i blodet så låt bli att köra bil och även om du känner dig osäker på om det gått ur så låt bli för din, dina passagerare och medtrafikanters skull. Och håll hastigheten eller om du känner dig osäker kör lite saktare än den hastighet som är utsatt på vägen, för det utgör bara en större fara för alla om du kör fortare än du känner dig säker på att köra, men du får inte heller köra för sakta för det kan också öka risken för faror.

Vad kan jag göra?

Välj dessutom en bil som är besiktigad och som du vet är hel och håller under den resan som du ska åka, håll även efter din bil och sköt den så att den håller för en trasig bil kan också bli en stor fara i trafiken, den kan t.ex börja brinna, läcka bränsle eller lägga av i trafiken så att det blir en krock eller kanske en krock där flera fordon blir inblandade och många människor kan bli skadade eller kanske till och med dö. Och till en annan sak som är väldigt viktig när man kör ett fordon eller överhuvudtaget vistas i trafiken är att man är uppmärksam, ha dina ögon och öron med dig.

Du bör stoppa undan mobilen och hörlurar så att du ser vad som händer runt om dig i trafiken och så att du hör om någon tutar eller om ambulansen eller polisen kommer med sirener och vill fram, eller om det har hänt en olycka längre fram kan du i god tid se det om du har ögonen med dig så det slipper bli fler olyckor. Och stanna inte på ställen som inte är menade att man ska stanna på det kan också leda till onödiga olyckor, du behöver inte veta exakt vad som händer i diket du kan läsa om det när du kommer hem.

© 2021 Speed GO Kart